„Csodaszép életem volt. Meseszép.”

100 éve született Bálint Ágnes

Bálint Ágnes (1922. október 23. Adony – 2008. október 24. Budapest) József Attila–díjas író, szerkesztő, dramaturg, a magyar gyermekműsorok egyik megteremtője. Meséin és bábfilmjein generációk nőttek fel.

A mesék már kisgyerekként nagy hatással voltak Bálint Ágnesre. Nagymamája és édesanyja is rendszeresen mesélt neki történeteket. Óvodás korában már megtanult olvasni, hatévesen elkezdte írni saját meséit édesapja irodai írógépén. Első regényét, a Fánni, a modern tündért 14 éves korában írta, nyomtatásban A Magyar Uriasszonyok Gyermekeinek Ujságja[1] egyik mellékletében jelent meg folytatásos formában.

Első kiadásban megjelent meseregénye Az elvarázsolt egérkisasszony volt, 1941-ben a Dante kiadó forgalmazta.

1958-ban helyezkedett el a Magyar Televíziónál, közel három évtizedes munkásságáról Bálint Ágnes úgy emlékezett vissza, hogy „felejthetetlen volt”[2], egészen 1986-ig, a nyugdíjba vonulásáig dolgozott a csapatnál.

A TV Maci 1963 húsvétján jelent meg először a képernyőn. Eredeti célja az volt, hogy keretbe foglalja a bemondók által felolvasott esti meséket, azonban népszerűsége túlszárnyalta az eredeti terveket, és az esti rutinját végző mackó karaktere maga is mesefigurává vált. A gyerekek és a nézők többet szerettek volna látni a mackóból, ezért később Bálint Ágnes képeskönyvet is készített. A Mazsola című kesztyűbáb sorozat 1964-1966 között, a Mazsola és Tádé epizódjai 1969-1970 között voltak láthatóak a Magyar Televízió műsorán. A csintalan, mégis szeretnivaló malacka hamar belopta magát a gyerekek szívébe.  A mesékhez a bábokat Bródy Vera és Lévai Sándor készítette.

Bálint Ágnes nevéhez fűződik még a Futrinka utca lakóinak sorozata Cicamica és Böbe főszereplésével, a papírkivágásos technikával készült rajzfilmsorozat, a Frakk, a macskák réme (1971), valamint a Kukori és Kotkoda (1970-72), és a Vízipók, csodapók (1974)[3]. A rajzfilmek, mesekönyvek népszerűségét az is igazolja, hogy Bálint Ágnes műveit idegen nyelvre is lefordították, televíziós gyermekműsorait külföldön is vetítették. Meseregényei újabb kiadásokban jelennek meg, ezáltal a legfiatalabb nemzedék is megismerkedhet ezekkel a karakterekkel és kalandjaikkal.

szerző: Gábor Kitti

Bálint Ágnes századik születésnapjára a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár rajzkiállítással emlékezik meg, melynek megnyitójára várunk minden kedves érdeklődőt október 26-án, szerdán 15 órakor.

Hivatkozások, forrás:

[1] A Magyar Uriasszonyok Lapja (később a Magyar Nők Lapja) gyermekmellékletei versekkel, mesékkel, fejtörőkkel.

[2] Interjú a 75 éves Bálint Ágnessel. Elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=FJR01-HoTkw

[3] „Bálint Ágnes és dr. Kertész György együttműködésében a gyerekkori dunaparti élményeiből odaadással merítő írónő és a hidrobiológia egyetemi tanárának közös szívügye, a természet szeretetére nevelés öltött színes, szórakoztató formát Szabó Szabolcs és a Kecskeméti Rajzfilmstúdió jóvoltából.”

Képek forrása: http://balintagnes.hu/site/index.php?mid=3_MUVEI_ES_TELEVIZIOS_MUNKAI&lang=hu#page1

X