DOROGI BÁNYÁSZNAPOK

DOROGI BÁNYÁSZNAPOK

2023.  év aktuális programjai a Facebook-on!

Bányásznapok története

szerző: Gábor Kitti

A 19. századtól egészen a két világháború közötti időszakig augusztus 20-án, Szent István ünnepén tartották Dorogon a falusiak a hagyományos bányász búcsút. A szénmedence dolgozói ezen a napon nem dolgoztak, népünnepélyt tartottak. Az esemény egyházi szertartásokkal kezdődött a bányatemplomban, majd délután táncmulatsággal és vásárral zárult.

Az első Bányásznapot országosan 1951-ben rendezték meg, a Magyar Dolgozók Pártjának vezetősége hivatalosan szeptember első hétvégéjét választotta meg a bányászok ünnepének. A kijelölt dátum hátterében az 1919-ben történt tatabányai tüntetés időpontja áll, melynek során csendőrsortűzben bányászok vesztették életüket.[1]

Egy közelmúltban történt tragédia megrázta a bányász közösséget, 1950. december 30-án éjszaka 81 bányász hunyt el a tatabányai XII-es aknában sújtólégrobbanás következtében. A törvénybe iktatott ünnepély a szakma megbecsülését és a közhangulat javítását is szolgálta. Az 50-es években a szén az ipar nélkülözhetetlen alapanyaga volt, így politikai érdek is fűződött a munkás réteg elégedettségének eléréséhez. A dolgozók motiválására kitüntetéseket, jutalmakat osztottak ki a bányász ünnepen. Bevezették a díszegyenruhát, a teljesítménybért, ezenkívül pedig versenyekkel ösztönözték a dolgozókat a minél hatékonyabb munkára.

Az 1990-es években megszűnt a termelés Dorogon, a térségben egyedül Lencsehegy II. működött 2003-ig, azonban az üzem bezárásával lezárult a szénmedence 222 éves története. Hagyományőrző -és teremtő céllal a Bányásznapokat a város önkormányzata azóta is minden évben megrendezi szeptember első hétvégéjén a Jubileum téren búcsúval és zenés- táncos programokkal, idén már 72. alkalommal.[2]

Hivatkozások:

[1] Az első országos Bányásznapról a következőket írja a Dunántúli Napló: „Szeptember másodikát, az első bányásznapot az egész ország bányászai megünnepelték. Nagy jelentőségű ünnep volt ez. Azokra a bányász vértanukra emlékeztünk, akiket 1919-ben Tatabányán és 1937-ben a Pécs-szabolcsi csertetőn agyonlőttek, a Horthy-rendszer aljas csendőrei csak ezért, mert nagyobb kenyereit és jobb bánásmódot követeltek. Pártunk és Rákosi elvtárs szerető gondoskodása nyomán, szeptember első vasárnapja a bányászok napja lett.” Dunántúli Napló 1951, 8 évf. 207. szám 3.

[2]  https://library.hungaricana.hu/hu/view/SZAK_BANY_Kbmk_01/?query=b%C3%A1ny%C3%A1sznap&pg=38&layout=s

1951. – az első Bányásznap

1951. – az első Bányásznap

A kép kattintásra elérhető!

Dorog, 1951. szeptember 2. Vas Zoltán, a Magyar Dolgozók Pártja Politikai Bizottságának tagja ünnepi beszédet mond a bányásznapi központi ünnepségen Dorogon a József Attila Művelődési Ház előtt.

Magyar Fotó: Munk Tamás

forrás: MTVA Archívum

1955. – az 5. Bányásznap

1955. – az 5. Bányásznap

A kép kattintásra elérhető!

Dorog, 1955. szeptember 4. Az V. Bányásznap alkalmából megrendezett ünnepség elnöksége a József Attila Kultúrotthon előtt. Mögüttük Éljen az V. Bányásznap felirat.

MTI Fotó/Magyar Fotó: Bürger Gertrúd

forrás: MTVA Archívum

2022. – 72. Bányásznap

2022. – 72. Bányásznap

Megemlékezések, koszorúzási ünnepségek szeptember 2-án

Dorog Város honlapján itt olvasható a megemlékezésről

Dorog város legnagyobb rendezvénye a bányásznap szeptember első hétvégéjén a Jubileum téren.

Szokás szerint lesznek sztárfellépők, meglepetés vendégek, gyerekprogramok, vidámpark és gasztronómiai különlegességek is, egyszóval mi szem-szájnak ingere!

A programokról bővebben és naprakészen az alkalomra létrehozott Facebook oldalon tájékozódhat, mely IDE kattintva elérhető.

X