125 éve született Jeges Ernő

Jeges Ernő (1898. január 12. – 1956. november 12.) elismert magyar festőművész, a Szentendrei Művésztelep tagja, a Szentendrei Festők Társaságának egyik alapítója. 1931-34 között római ösztöndíjas művész, a hazai szakrális művészet megújulásának egyik fontos képviselője.

A festő Gáthy Zoltán és Schmidt Sándor hívására érkezett Dorogra 1933-ban. Pályájának első hivatalos egyházi megbízása az egy évvel korábban felépült csolnoki Szent Borbála templom (Auguszta-telep bányásztemploma) oltárképének megalkotása volt. Jeges az oltár középpontjába a védőszent Borbála alakját állította, a háttérben pedig a falu jellegzetes jegyei láthatóak, a kép alsó szakaszában az aknatorony bányász lakóházakkal, a felső övezetében pedig a Gete-hegy, és a templom épülete jelenik meg. A felkérés miatt a festő 1933-ban sok időt töltött a térségben, látogatását számos táj -és városkép bizonyítja.

A Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum képzőművészeti anyagát gazdagítja Jeges Ernő egyik akvarellje, mely a csolnoki templom belső architektúráját ábrázolja a főoltár irányába. Jeges egyike azon neves képzőművészeknek, akik Schmidt Sándornak köszönhetően hozzájárultak a Dorogi-medence kulturális emlékeinek gyarapításához.

szerző: Gábor Kitti helytörténeti munkatárs

Irodalom:
Bizzer István: A modern szakrális falképfestészet „római” vonulata Magyarországon, 1930–1950. Budapest, 2009.
Doktori disszertáció

Bodonyi Emőke: Jeges Ernő oltárképe. Szent Borbála bányatelepi templom, 1933 In.: Virág Judit – Kovács Lajos – Wehner Tibor (szerk.): Képzőművészek Dorogon I. Limes 2013/5, Tatabánya

Képek forrása:
Limes 2013/5

X