Lencsés Lajos (Dorog, 1943. január 18.)

Január 18-án a dorogi születésű muzsikust és oboaművészt, Lencsés Lajost köszöntjük 80. születésnapja alkalmából.

Lencsés Lajos zenész családból származik, édesapja (id. Lencsés Lajos 1915-1998) hegedűn, trombitán játszott, foglalkozása bányász volt. Tanulmányait Budapesten végezte, majd ösztöndíjjal Párizsban tanult tovább. A pályakezdő zenész számára óriási visszajelzést jelentett, hogy 1968-ban megnyerte Genfi Nemzetközi Oboaversenyt. A külföldi karrierválasztásban ezek a fenti tapasztalatok erősítették meg a művészt, hogy 1971-ben a Stuttgarti Rádiózenekar tagja legyen.[1] Itthon egészen a 90-es évekig nem léphetett fel, a szocialista rendszer disszidensként tekintett a zenészre. A rendszerváltás után visszatért szülővárosába, ha ideje engedi kurzusokat is tart fiatal növendékek számára. Szóló oboistaként Lencsés világhírű zenésszé vált, igen nagy repertoárral dolgozik, számos albuma jelent meg és a világ különböző pontjaira hívták már koncertezni. [2]

Lencsés Lajost 2003-ban, a hatvanadik születésnapja alkalmából a magyar állam kitüntette a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével. Jeles dorogi évfordulók, események alkalmával Lencsés mindig szívesen közreműködött, 2015-ben A zene és Dorog[3] című kiadvány szerzőjeként köszönthette a közönség a Gáthy Zoltán Városi Könyvtárban, 2019-ben pedig a Bányász Zenekar fennállásának 130. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi koncerten muzsikált.

A zenész úgy véli, „a zene konzervál”[4], frissen tartja a testet és a szellemet, ezúton kívánunk neki további sikeres és eredményes éveket. Születésnapja alkalmából január 18-án 19.30 órakor Budapesten a Music Centerben lép fel a Budapesti Vonósok közreműködésével.

szerző: Gábor Kitti

Lencsés Lajos: A gondolkodó nádszál – egy muzsikus emlékezései címmel 2023 évi ünnepi könyvhétre megjelent könyvéről Szendi Ágnes írt ismertető itt elérhető.

[1] https://port.hu/adatlap/szemely/lencses-lajos/person-342370

[2] 2003-ban a zenésszel készült interjú szövege itt olvasható:

https://momus.hu/magazin/interjuk/n-nem-akarok-muzsikalas-kozben-senkivel-sem-veszekedni-lencses-lajos

[3] Lencsés Lajos: A zene és Dorog, Dorog Város Önkormányzata, Dorog, 2015

[4] Lencsés Lajos köszönti a Dorogi Bányász Zenekart

https://www.youtube.com/watch?v=fgKqw_Kwz74

X