Pick József

(1933. október 22. Dorog – 2017. július 13. Dorog)

Idén ünnepelné 90. születésnapját Pick József sportoló, gyűjtő, akinek neve összeforrt szülővárosával, Doroggal. A helyiek „Piksi” becenéven emlegették őt, nagy szenvedélye volt a sport, a gyűjtés és a helytörténet.

1967-ben szerzett bányagép és villamosipari oklevelet, majd dorogi Bányagépgyárnál és a Dorogi Mészműnél dolgozott. Aktív sportolóként futott és evezett, a helyi Hegymászó Club megalapítója volt. Számos expedíción vett részt (Alpok, Tátra), egyik legsikeresebb útja a Pamír hegységbe vezetett, ahol csapatával feljutottak a hegycsúcsra.[1] Sportkarrierjét egy kis kötetben foglalta össze A dorogi turistaság 50 éve 1938-1988 címmel.

Részt vett a „Ki mit gyűjt?” klub[2] megalakulásában, a szakköröket a József Attila Művelődési Házban tartották, melynek taglétszáma egy év alatt elérte az ezer főt. Dorogi séták címmel rovatot indított, melynek célja, hogy felhívja az olvasók figyelmét egy-egy ismert épület vagy helyszín helytörténeti fontosságára. A Dorog Város Barátainak Egyesülete civil kezdeményezés egyik alapító tagja volt. Kovács Lajossal a Dorogi füzetek című helyismereti sorozatot kezdték el szerkeszteni 1990-ben[3], a törekvés sikeresnek bizonyult, 2023-ig összesen 60 kiadvány jelent meg.

Gazdag magángyűjteménnyel rendelkezett, melynek különlegesebb darabjait rendszeresen a publikum elé tárta különböző kiállítások vagy kiadványok formájában. Gyűjtési tevékenységét ásványokkal és képeslapokkal kezdte, majd később ezt az anyagot gyarapította minden Doroggal kapcsolatos dokumentummal, tárggyal és emlékkel. 1947 óta rendszeresen fényképezte a várost, megörökítve az utcákat, üzleteket, az épülő lakótelepeket. Magánkiadásban megjelentette Schmidt Sándorról írt munkáját[4], melyben összegezte kutatásainak eredményeit.

2003-ban, a hetvenedik születésnapja alkalmából készült interjúban Pick József a pályafutását foglalta össze: „Három részre osztanám életem főbb tevékenységi körét. Az első szakasz meghatározó tevékenysége a sport, azon belül is leginkább a turisztika volt, amiben válogatott is voltam. (…) Emellett a dorogi turisztikai szakosztálynak voltam több évtizedig a vezetője, a mi közreműködésünkkel épült meg például a Fekete-hegyi turistaház is. Ebben az időben már kezdtem foglalkozni helytörténeti kutatásokkal, ez volt a második szakasza érdeklődési irányomnak. (…) Most különféle gyűjteményekkel foglalkozom. Mivel régóta érdeklődöm a technika iránt is, elkezdtem régi fényképezőgépeket gyűjteni. (…) Hetven éves koromra levizsgáztam az amatőr rádiózásból, és több rádiós szervezet tagja is vagyok.”[5]

Pick József 83 éves korában, 2017. július 13-án hunyt el, a hírt fényképekkel mellékelve a Magyar Turista Egyesület is közzé tette honlapján.[6] Öröksége a városé lett, gyűjteményének egy része a Gáthy Zoltán Városi Könyvtárban található.

Szerző: Gábor Kitti

Forrás:

[1] Pick József önéletrajza. Dorog, 1994. november 6.

[2] A klub 1958-ban alakult Borz László és Szepessy Géza vezetésével. A csoport Gyűjtők címmel katalógust jelentetett meg, tagjai külföldi gyűjtőkkel álltak levelezésben.

[3] Szerzője volt a Dorogi füzetek 1,3,5,9. kiadványának. (A dorogi posta története (1990), A dorogi németség rövid története (1992), A II. világháború áldozatai (1994), Történelmi egyházaink 1945-ig (1994))

[4] Pick József: Dr. Schmidt Sándor élete és munkássága. Dorog, 1997.

[5] Cservenka Rita: Boldog születésnapot! Pick József 70 éves In.: Közhírré tétetik 2003. október, 14. évf. 11. sz. 5-6. old.

[6] https://magyarturistaegyesulet.hu/2017-07-25_in-memoriam-pick-jozsef/

X