Richter Gedeon

születésének 150. évfordulója

(Ecséd, 1872. szeptember 23.- Budapest, 1944. december 30.)

Gyerekkorát Gyöngyösön töltötte nagyszüleinél, majd iskolai tanulmányait követően egy patikus mellett szerzett tapasztalatokat gyakornokként. Ez indította el a pályaválasztás előtt álló Gedeont a gyógyszerész szakma irányába. A Budapesti Tudományegyetemen szerezte meg diplomáját, az ezt követő éveket szakmai tapasztalatszerzés céljából külföldi utazásokkal töltötte. Járt Angliában, Németországban, Franciaországban és Olaszországban.

Karrierjét a budapesti Sas Patikában eltöltött évek alapozták meg 1901-től, ahol patikus feladatai mellett laboratóriumi kutatásokat és fejlesztéseket végzett.[1] Különösen az organoterápia[2] módszere foglalkoztatta, melyet hazánkban ő alkalmazott először sikerrel. Saját készítményeit kezdte el előállítani, elsőként az adrenalin hatóanyagát fedezte fel, melynek segítségével vérnyomást befolyásoló és vérzéscsillapító hatású gyógyszereket állított elő.

Richter termékei irányt egyre nagyobb lett a kereslet, melyet a kis patika körülményei között már nem volt kapacitása ellátni, ezért saját céget alapított. 1906-ban vásárolta meg Kőbányán azt a telket, ahol felépült az ország első gyógyszergyára. 1911-12-ben forgalomba került a vállalat két, hamar népszerűvé vált terméke, a Hyperol fertőtlenítőszer és a Kalmopyrin fájdalomcsillapító, ez utóbbi készítményt jelenleg is gyártják. 1926-ban az országban először itt kezdték el termelni az inzulint.  A két világháború közötti időszakban Richter külföldre is exportált gyógyszereiből, elsőként Olaszországgal kötött kereskedelmi kapcsolatot, majd leányvállalatot hozott létre Romániában és Lengyelországban. Az igazgató a profitot folyamatos fejlesztésekbe fektette be, ennek is köszönhető, hogy a cég ilyen stabil alapokon működhetett.

A felfelé ívelő fejlődést a II. világháború megszakította, a gyártáshoz szükséges alapanyagok nagy része hiánycikké vált. Richter Gedeont 1939-ben zsidó származása miatt felmondásra kényszerítették pozíciójából. Mindezek ellenére közvetítői segítségével a gyár vezetésével járó munkáját a hattérből továbbra is folytatta, nem volt hajlandó feladni hivatását. Ugyan sikerült mentesítést szereznie a sárga csillag viselését illetően, 1944. december 30-án a nyilasok mégis elhurcolták tartózkodási helyéről a ház több lakójával együtt és a Dunába lőtték őket.

Richter Gedeon hetvenkét éves korában hunyt el, személyét az utókor a magyar gyógyszeripar megteremtőjeként tartja számon.

Dorogon 1967-ben alakult meg a vállalat vidéki gyáregysége, mely idén már 55 éve működik. A cég azóta is dinamikusan fejlődik, terjeszkedik, új készítményekkel bővíti a hazai gyógyszerkínálatot. A gyógyszergyár vezetősége továbbra is ápolja alapítója emlékét, múzeumot hoztak létre, illetve emléktáblákat avattak Richter tiszteletére Budapesten.

Könyvajánló:

[1] A Sas Patika ugyan a város peremén helyezkedett el, kevésbé központi helyen, azonban a budapesti klinikák közelében, ami kutatás szempontjából elsődleges fontosságú volt a számára.
Mindezekkel párhuzamosan Richter magánéletét tekintve is megállapodott, 1902-ben ismerte meg Winkler Annát, akit feleségül vett, és élete végéig támasza volt. Egy gyermekük született, László.
[2] Az organoterápia lényegében hormonterápia volt. Ehhez a módszerhez a 20. század elején még állati szervekből vonták ki a hormonokat. Richter kapcsolatba került vágóhidak vezetőivel, akiktől frissen be tudta szerezni az állati szerveket. Rájött, hogy a készítmények hatékonyságban az idő kulcsszerepet játszik.

szerző: Gábor Kitti

Felhasznált irodalom:
https://nullaev.hu/hu/richter-gedeon-1872-1944
Berényi Anna: Richter – Richter Gedeon regényes életrajza, Budapest, 2021.
Papp Sándor: 150 éve született Richter Gedeon In.: Geo 2022/09, 46-55. old
Szabó Gyula: 55 éve működik Dorogon a 121 éves Richter Gedeon Gyógyszergyár. Dorogi-medence regionális hírportál. (https://dorogimedence.hu/index.php/2022/08/30/55-eve-mukodik-dorogon-a-121-eves-richter-gedeon-gyogyszergyar/)  Letöltve: 2022.09.22.
Nem tűntem el – Richter Gedeon története. Dokumentum – játékfilm, 1 ó 3 p, 2014.

Képek forrása:
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár, Budapest 1930. Fortepan/Képszám 42334
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár, Budapest 1930. Fortepan/Képszám 42333
Richter Gedeon fiatalkori portréja.
Richter Gedeon Nyrt. weboldala: https://www.gedeonrichter.com/hu-hu/rolunk/tortenetunk
Richter Gedeon igazgató portréja.
általánossuli.hu a sulisok közössége: https://altalanossuli.hu/richter-gedeon/

Dorog városi megemlékezéséről ide kattintva  olvashatnak, hallhatnak:

dorog.hu

dorogimedence.hu

kemma.hu

Régió Tv Esztergom

X