Idén 70 éves a dorogi nagyközségi-városi könyvtár. Ennek apropóján a 2023. év folyamán felelevenítjük a könyvtár történetének, a település kultúrtörténetének, illetve az egyetemes irodalomtörténetnek fontosabb-jelentősebb eseményeit, érdekességeit.

A hét idézete

Csiffáry Tamás

„Sokak szerint a múlt nem tanít semmire; kétségtelen van benne valami: megismétlünk butaságokat, őrültségeket, sőt bűnöket; tagadhatatlan a múltból a kelleténél kevesebbet fedezünk fel. (…)
Ugyanakkor… a görög mondás feltétlen igaz: amit elszenvedünk, azt ismerjük meg igazán.”

Csiffáry Tamás

1958 – 2010

Dorogi születésű kutató, szerkesztő, főiskolai docens, tanszékvezető és író. Kutatási területeihez tartozott a magyar történelem, magyar irodalom, kommunikáció, anyanyelvi metodika.
Negyvenegy önálló kötete jelent meg, valamint több számítógépes oktatóprogram tervezése, szerkesztése köthető a nevéhez.

2023. február 8-án dr. Csiffáry Tamás 65 éves lenne… A hét idézetével reá emlékeztünk.

Kovács Lajos

„Érdeklődő olvasókat, értő lokálpatriótákat remélünk szerzőinknek s a magunk törekvéseinek.”
Kovács Lajos

1949 - 2017

Kovács Lajos tanár, író, szerkesztő, helytörténeti kutató, Dorog Város Díszpolgára. 1982-től 2013-ig tanított a dorogi Zrínyi iskolában, valamint 1990-2013-ig igazgatója is volt az intézménynek.

Madách Imre

“Ismét csalódtam, azt hivém, elég ledönteni a múltnak rémeit,
S szabad versenyt szerezni az erőknek. (…)
Mi verseny ez, hol egyik kardosan áll a mezetlen ellennek szemében,
Mi függetlenség, száz hol éhezik, ha az egyes jármába nem hajol.
Kutyáknak harca ez egy konc felett.”

Madách Imre

1823. január 20. - 1864. október 5.

200 éve született

Madách Imre a magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja volt.
A több nyelven tudó Madách korának klasszikus és modern irodalmát is jól ismerte. Íróként fő műve Az ember tragédiája, a magyar drámairodalom egyik legismertebb darabja, számos nyelvre lefordították, színpadi változatát Magyarországon és külföldön is rendszeresen műsorra tűzik.

Lencsés Lajos

„… mindig fontos, és fontos is marad, hogy Dorogon is egy maroknyi megszállott írjon, fessen, szobrokat faragjon, énekeljen, zenéljen és azok , akik ezt nem teszik, azok olvassanak, nézzék a kiállításokat, hallgassák az éneket, a zenét megbabonázva, mint a regebéli Odüsszeusz.”

Lencsés Lajos

1943. január 18., Dorog

Január 18-án a dorogi születésű muzsikust és oboaművészt, Lencsés Lajost köszöntjük 80. születésnapja alkalmából.

Molnár Ferenc

“Én csillagász vagyok: ott tanulja meg az ember, hogy nem szabad lenézni a legkisebb pontot sem. Azok a kis pontok az égen, az mind egy-egy nagy világ.”

Molnár Ferenc

1878. január 12. - 1952. április 1.

Író, drámaíró, újságíró, haditudósító volt.

Első ifjúsági regénye A Pál utcai fiúk 1906-ban jelent meg a Tanulók Lapja folyóiratban, folytatásos regényként. Mára több nyelven és országban fordították le, vetítették moziban, dolgozták fel musicalként is.

Apáti Miklós

“Ha meggondoljuk, minden könyv egy palackposta. Belevetik a jövőbe, mint a tengerbe, és aztán valaki vagy kihalássza, vagy nem… Vagy elolvassák, vagy nem… Vagy megértik, vagy nem.”

Apáti Miklós

Első, „könyves” idézetünk gazdája Apáti Miklós (1944-2016) József Attila-díjas író, költő. Az irodalmi életbe versekkel lépett be, majd több verseskötete, illetve regénye jelent meg. 1971 és 1990 között kilenc alkalommal szerepelt szerzeménye a Szép versek antológiákban. Újságíró, kritikus is egyben, rovatvezető, munkatárs vagy éppen főszerkesztő helyettes beosztásban, valamint könyvkiadó-szerkesztő. Utolsó munkahelye a Magyar Hírlap volt.
Dorogi vonatkozását ugyan nem találtuk, de kezdeményezője és szervezője volt 1988-89-ben a Zengő ABC „hangoskönyvnek”, melynek producere is lett.

A Kaláka együttessel is dolgozott, akik a 2016-ban elhunyt „alkotótársukról” egy megzenésített versével emlékeztek meg.

X