A népmese napja

A kezdeményezés 2005-ben indult a Magyar Olvasótársaság törekvéseinek köszönhetően, melynek eredményeképpen Benedek Elek (1859-1929) születésnapján, szeptember 30-án tartjuk a népmese napját. A megemlékezés célja többek között a népmese olvasás hagyományának felélesztése és a mesék megismertetése a legfiatalabb generációval.

Ezen a napon a könyvtárosok és a pedagógusok is bekapcsolódnak a kezdeményezésbe, népszerűsítik a meséket, felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára. Ezenkívül az ország számos pontján készülnek szakmai, illetve családi programokkal is a népmese napja alkalmából.

Benedek Elek a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője: meseíró, népmesegyűjtő és számos folyóirat szerkesztője volt. Pályafutása során a minden gyermeket megillető minőségi oktatás fontosságát hangsúlyozta. Ez a nap Elek apó hagyatékáról is szól, mely a magyar irodalomtörténetben kiemelt helyet foglal el. Könyvajánlónkban az ő műveiből válogattunk, illetve idén is várjuk a gyerekeket ablakvadászat játékunkra (a feladatlap innen letölthető).

X