100 éves lenne Bulhardt Vilmos

Bulhardt Vilmos (1923. október 9. Dorog – 1988. január 8. Dorog) zenetanár, a Dorogi Bányász Fúvószenekarának karnagyhelyettese és zenésze a mai napon ünnepelné századik születésnapját.

Villanyszerelő szakma megszerzését követően dolgozott a Dorogi Bányagépgyárnál, majd a Homokvasút Üzemnél[1], azonban hamarosan zeneművészeti irányt vett az élete: harsona szakon szerzett főiskolai diplomát. Karrierje elején a Budapesti Jégrevü csoportjával turnézott, majd a társulat megszűnését követően került Dorogra. Fontos volt számára a zenész utódok nevelése, nemcsak a dorogi gyerekeket tanította, hanem Csolnokra és Nyergesújfalura is rendszeresen járt diákjaihoz. Lénárth Elek karnagy munkásságát segítette helyettesként az 1970-1980-as években, de a környék valamennyi zenekarában dolgozott. Lencsés Lajos így emlékezett vissza a zenészre: „Vili bácsi apám hegedűnövendéke volt, de a korkülönbség ellenére jó barátok lettek. Érdekes duó volt: apám hegedűs volt, aki trombitált, Vili bácsi pozános volt, aki hegedült. Amikor hegedűórára jött, komoly, koncentrált embernek tűnt, pedig a természete a kicsattanó jókedv volt. Valahogy mindig azt a benyomást keltette, hogy boldog, amikor muzsikál.”[2]

Bulhardt Vilmos 64 éves korában hunyt el 1988. januárjában, Fódi János a következőképpen írta le az utolsó találkozásukat: „Szabó Mihály barátommal látogattuk meg őt a kórházban, de még akkor is, ott is kottázott, hangszerelt. Tudtuk, hogy betegsége gyógyíthatatlan, halála mégis hihetetlen volt.”[3] Munkássága nyomot hagyott a helyi zenei élet történetében, Dorogon utcát neveztek el róla.

Október 29-én vasárnap Bulhardt Vilmos tiszteletére megrendezett emlékkoncertre várnak minden érdeklődőt Táton, az eseményen közreműködik a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar.

szerző: Gábor Kitti

Forrás:

[1] Kovács Lajos – Solymár Judit (szerk.): Dorogi lexikon. 2008. 43. old.

[2] Lencsés Lajos: A zene és Dorog, Dorog Város Önkormányzata, Dorog, 2015. 75. old.

[3] Fódi János: Dorog Város zenei életének története (A németek betelepülésétől napjainkig), Dorogi füzetek 7. 1994. 18. old.

X