Értékeink nyomában 2.

A képgaléria kattintásra megnyílik!

A dorogi Gáthy Zoltán Városi Könyvtár az Értékeink nyomában című rendezvényének második programjára április 24-én délután várta az érdeklődőket. A közönség az eseménysorozat folytatásában Csiffáry Gabriella Akiktől más lett a világ című előadásán vehetett részt.

Csiffáry Gabriella a Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa, akinek eddig tizenhét tudományos témájú kötete jelent meg. A szerző otthonosan mozog az irattári gyűjtemények világában, egy igazi kutató szenvedélyével veti bele magát az adatgyűjtésbe és az írásba.

Legújabb könyve 2023-ban jelent meg a Corvina gondozásában, a kötet ötven találmányon keresztül mutatja be azokat a magyar származású tudósokat, akik eredményeikkel megváltoztatták a világot. A szerző ellátogatott múzeumokba és levéltárakba, levelezések, kéziratok és korabeli újságcikkek tanulmányozásával rekonstruálta a felfedezéseket. A kötet rengeteg illusztrációt tartalmaz, melyek között előfordulnak féltve őrzött levéltári ritkaságok is.

Az írónő-levéltáros vetítéssel színesítette az előadását, melynek során a könyv minden fejezetéből kiemelt néhány tudóst, akikkel szemléltette a kutatás során gyűjtött tapasztalatait.

A tartalmi beszámolók mellett az író személyes élményeivel, benyomásaival is megismerkedhetett a hallgatóság, valamint azzal az érdekességgel, hogy az eredeti kézirat hatalmas terjedelme miatt összesen három kötet várható a témából.

Csiffáry Gabriella kiemelte, hogy a találmányok mögött izgalmas emberi sorsok és rengeteg erőfeszítés áll, amiért az utókor hálával tartozik: érdemes büszkeséggel emlékeznünk a magyar származású felfedezőinkre. Az Akiktől más lett a világ folytatása az őszi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra érkezik.

Szerző: Gábor Kitti
helyismereti könyvtáros
X