Értékeink nyomában 1.

2024. 03. 22.

Elindult a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár szervezésében az Értékeink nyomában című beszélgetősorozat, melynek rendezvényei részben Dorog várossá nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából kerülnek közönség elé, de önálló kezdeményezésként hosszú távra tervezett programok. A dorogi közönség még idén számíthat Lencsés Lajos oboaművész, Csiffáry Gabriella levéltáros és Peer Krisztián költő szereplésére is az eseménynek köszönhetően.

A rendezvény beszédes címe a Kovács Lajos szerkesztésében megjelent Dorogi értékek nyomában kiadványait idézi meg. Az eseménysorozat célja olyan dorogi születésű, a településen élő, vagy ahhoz kötődő vendégelőadók meghívása, akik maradandó értéket teremtettek a saját szakterületükön.

Képgaléria a plakátra kattintva tekinthető meg.

Fotó: Gábor Kitti

Március 22-én első meghívottként Csunderlik Péter történészt köszöntöttük a könyvtárban, akivel Soós Tibor író, a dorogi gimnázium történelemtanára beszélgetett. Az est témája Az „Amerikai Birodalom” felemelkedése és hanyatlása (?) – Az amerikai külpolitika múltja és jelene volt. Péter az aktuális kutatásairól, az Amerikában eltöltött fél éves szakmai tapasztalatairól beszélt, átfogó képet adva a jelenlegi politikai állapotokról. A történész a következőket emelte ki előadásában: „…az Egyesült Államok számos problémája mellett, amik mellett sokan felvetik, hogy hanyatlik ez a birodalom, azért mégiscsak a világ egyik legszabadabb országa. Valahol a szabadság mindig garancia a versenyre, és ahol verseny van, az mindig minőséget eredményez.”[1] A beszélgetőpáros a téma komolyságát némi humorral ellensúlyozta, így az amerikai popkultúra alapos ismeretéről tanúságot téve, film– és könyvajánlókat is említettek a beszélgetés során.

Az beszélgetés végén Szabó-Berghauer Zoltán intézményvezető az előadóknak emlékplakettet nyújtott át köszönete és elismerése jeléül.
Szerző: Gábor Kitti
helyismereti könyvtáros

Képgaléria a plakátra kattintva tekinthető meg.

Fotó: Gábor Kitti

[1] Elhangzott a programról készített összefoglaló videóban (készítette: Faragó Rudolf) .

X