Gyermekek krízisben

2024. máj. 16.

Peer Krisztina és Révész Renáta Liliána gyermekpszichológus kötetlen beszélgetésre várta az érdeklődőket május 16-án a könyvtárban. Az esemény témája a krízishelyzetek kezelése és a veszteségek feldolgozása volt.

Révész Renáta Liliána szakterületén a gyászfeldolgozás terápiás módszereit alkalmazza, különböző korosztályú gyermekekkel foglalkozik. A szakember hangsúlyozta, hogy a téma igen sokrétű, a krízis fogalmába beletartozik minden olyan körülmény, mely stresszel, szorongással és szélsőséges érzelmekkel járó lelki folyamatokat eredményez. Tehát nemcsak a gyász vagy a válás kapcsolható ide, hanem akár egy szoros barátság megszakadása, vagy az óvodából az iskolába kerülés időszaka is. Életkorral járó krízis is létezik, a dackorszak és a kamaszkor jó példák erre a jelenségre, természetes velejárói a gyermekek, kiskamaszok fejlődésének.

A pszichológus az óvodáskorúak részére a krízis kezelésére játékos módszereket javasol, a meseterápia egy hasznos technika, melynek során a történetek segítenek feldolgozni a kicsik nehézségeit. Ma már sok szépen illusztrált, igényes tartalmú mesekönyv szól ezekről a ma is tabuként kezelt témákról.

↓ Révész Renáta könyvajánlója a lentebb felsorolt címekre kattintva elérhető. ↓

A gyász megélésével és feldolgozásával kapcsolatban a szakember kiemelte, hogy a szülőknek a gyermeket nem szabad kizárni. A veszteségtapasztalat elkerülhetetlen, a megfelelő kommunikáció egyféle prevencióként is működhet. Ha a gyermek egy családtag vagy szülő elvesztését megelőzően már tisztában van a halál fogalmával akkor könnyebben alkalmazkodhat a helyzethez.

Szülőként nehézséget okozhat, hogy a gyermeknek miképpen segíthetünk a gyász időszakában. Révész Renáta Liliána álláspontja szerint a türelem kulcsfontosságú, hiszen a gyász rövid időn belül nem szüntethető meg, azonban a közösen megélt kellemes emlékek felidézése segítheti a folyamatot. A szülőktől elzárkózó kamaszok esetében a szakember véleménye szerint egy közelálló barát támogatása is sokat segíthet, ennek kapcsán Rosemarie Eichinger osztrák szerző Esznek-e a halottak epertortát? című könyvét emelte ki.

A témához javasoljuk azokat a beszélgetőpáros által összeállított gyermekkönyveket, melyekben az elhangzott problémák merülnek fel.

szerző: Gábor Kitti

X