A semmi ágán

2024. ápr. 11.

Idén április 11-én hatvanadik alkalommal ünnepeltük meg a költészet napját. A dorogi Gáthy Zoltán Városi Könyvtárban ezen a napon, József Attila születésnapján mutatta be Cselenyák Imre a költő életéről szóló regényének második kötetét A semmi ágán címmel.

A szerzővel könyvtárunk igazgatója, Szabó-Berghauer Zoltán beszélgetett, párbeszédük kiindulási pontja a szintén két kötetes Arany János életrajzi regény sikere volt, mely jelentős szemléletváltást hozott Imre írói munkásságában.

Képre kattintva a galéria megnyílik!

A József Attila kötetek verseket kevésbé, inkább párbeszédeket és leírásokat tartalmaznak, „szép elbeszélői” stílusban megfogalmazva. Az író javasolja a könyvek sorrendben történő olvasását: „Amit a „Tiszta szívvel” című első kötetben felépítettem, arra a második részben szükség van. (…) Érdemes végigszenvedni a gyermek- és ifjúéveket, hogy a második részben teljes legyen a katarzis.[1]

A költő élettörténetéről és munkásságáról rengeteg életrajz jelent meg irodalomtörténészek tollából. Cselenyák Imre életregénye abban különbözik, hogy igyekszik hiteles, életszerű módon bemutatni József Attilát.

A második rész fő pilléreit azok a női szereplők alkotják, akik meghatározóak voltak a költő életében. A beszélgetés alatt az író kiemelte, hogy rengeteg kutatómunka előzte meg az írást, elsődleges forrásai a költő szerelmeinek visszaemlékezései, naplóbejegyzései voltak. Ezek segítségével a zsenialitás mögött egy társadalomból kilógó, igen szélsőséges természetű figurát ismerhetünk meg, akinek tehetségét kortársai nem ismerték el.

Az est zárásában párbeszéd alakult ki a szerző és az érdeklődők között, melynek középpontjában a költő őrülete, illetve a halálával kapcsolatos körülmények rejtélye állt.

Azt hiszem József Attilát ma is kiközösítenék az illetékesek. Nekem biztosan a barátom volna. Én imádom a megszállott, félőrült zseniket.[2] – nyilatkozta a szerző összefoglalásul.

Szerző: Gábor Kitti
helyismereti könyvtáros

Forrás:

[1] Cselenyák Imre: A semmi ágán. Interjú a szerzővel a Dorogi-medence regionális hírportál honlapján.

A teljes beszélgetés elérhető itt: https://dorogimedence.hu/index.php/2024/02/15/cselenyak-imre-a-semmi-agan/

[2] Uo.

X