41 éve, 1982. november 8. járt nálunk –
Moldova György

Moldova György (Budapest, 1934. március 12. – Budapest, 2022. június 4.) Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas, valamint Karinthy-gyűrűs magyar író volt, a Digitális Irodalmi Akadémia egyik alapítója.

Moldova Györgyről könyvtárunkban készült fotó

Szülei Reif Sándor és Berkovics Mária voltak, családjával a budapesti gettóba került a második világháború alatt. A Pongráctelepen nőtt fel, ahol a társadalom alján, peremén élő emberekkel került kapcsolatba. Amikor első írásai 1955-ben megjelentek, választotta a Moldova nevet.

A magyar irodalom egyik legtermékenyebb és legnépszerűbb írója volt. Művei olvasmányosak, szórakoztatóak és elgondolkodtatóak, nagy hatással voltak a magyar irodalomra, a közbeszédre és a kultúrára.  Írásaira jellemző volt a mindennapi élet központi problémáinak, kérdéseinek felvetése, cselekményesség, magányos, „mindennapi hősök” szerepeltetése. A szerző humorral, iróniával, szarkazmussal, groteszkséggel, paródiával, szimbólumokkal és metaforákkal mutatta be könyveinek témáit. Vegyes műfajú kötetei életműsorozatban is kiadásra kerültek a Magvető Kiadónál.

Nem rejtette véka alá a politikai véleményét, és több könyvében is bírálta a kommunista rendszert, a diktatúrát, a korrupciót, az állambiztonságot, és a rendszerváltást.  Sokat foglalkozott a bűnözés, a bűnüldözés, a bíróság, az ügyvédek, és a börtönök világával, és több könyvet írt erről. Írt a magyar maffiáról, a gyilkosságokról, a rablásokról, a zsarolásokról, a kémkedésről és a bűnözők életéről. Érdeklődést mutatott a sport, különösen a labdarúgás iránt, számos kötete jelent meg ebben a témában is.

Legutolsó könyvét a Kocsis Kiadó gondozásában olvashatjuk. Az eredeti címe Két szerelem lett volna, mely első részében – Zsuzsa alcímmel – a volt feleségével való kapcsolatát örökítette meg, a második részében későbbi feleségéről, Katalinról írt.  A kötet Ha elhagysz, veled mehetek? címmel 2022 év végén jelenhetett meg, miután az író özvegye lemondott a kiadás elleni tiltakozásáról.

Moldova György könyvei könyvtárunkban:

X