Dorogi sport

Kedves Olvasóink! A magyar sport napja alkalmából állítottuk össze friss könyvajánlónkat az Önök részére. A válogatás Dorog sporttörténetével kapcsolatos kiadványainkat tartalmazza.

2000. május 6-án tartották meg első alkalommal a magyar sport napját az országban. A kiválasztott dátum az első szabadtéri atlétikai versenyhez kapcsolódik, melyet 1875-ben rendeztek meg ugyanezen a napon. Azóta hagyománnyá vált, hogy ebből az alkalomból kitüntetésekkel jutalmazzák a sportélet kiemelkedő tagjait, szakembereit.

Dorog sportélete 1914-ben a Dorogi Atlétikai és Futball Club (később röviden DAC) megalapításával kezdődött. Leghíresebb dorogi sportolóink között megemlíthetjük – a teljesség igénye nélkül – focistáink közül Buzánszky Jenőt, Ilku Istvánt, Grosics Gyulát és Monostori Tivadart, az úszók közül Nipl Stefániát. Pick Józsefet, a túrázó csapat vezetőjét, Szax Róbert futót, a birkózóink közül Bacsa Ferencet és Korpási Bálintot.

Ha róluk vagy más hírességünkről, a gazdag dorogi sportéletről kívánnak tájékozódni, többet megtudni, akkor vásárolhatnak vagy kölcsönözhetnek a felsorolt kiadványokból

szerző: Gábor Kitti

Bocsák Miklós: Aranykönyv

Dorogi sportpillanatok

Meszes Lajos, Kovács Lajos: Nemzeti sport : Dorogi krónika 1920-1944

Meszes Lajos: Sporttörténet : 2. köt.

Péntek Sándor, Petrik József: Dorog „75”

Dankó József: Dorogi válogatottak válogatottak Dorogon 

Szabó Gyula: Hogy is volt?

Győr Béla, Szabó Gyula: Dorogi olimpikonok 2001 

Győr Béla, Szabó Gyula: Dorogiak a világbajnokságokon

 

 

X