Aszlányi Károly

1908. április 22 – 1938. december 8.

Bejegyzésünkben az idén 115 éve született íróról, Aszlányi Károlyról emlékezünk meg.

Húsz éves korában, a Nyugat c. folyóiratban jelent meg első novellája. Főként színdarabokat, vígjátékokat írt, ötvözte az amerikai filmburleszk és az angol humort. Rengeteget dolgozott, sportújságíróként mindig az események sűrűjében szeretett lenni.

Illés Endre – többek között – a következőket írta róla: „Akik olvasták néhány regényét, tudják, a fáradt fintorokkal nagy tehetséget palástolt. Hogy megérthesse az emberi állapotok és viszonyok képtelenségét… A képtelenségek tótágast álló rendjében mutatta be a világot. Ez a tótágast álló világ nyerte el irodalomostul, s kitűnő képességeivel együtt, s így is halt meg, egy kerekeivel ég felé forduló autóban.”

1938-ban Dorog közelében, az 57-es kilométerkőnél Aszlányi elveszítette az uralmát gépjárműve fölött és egy fának ütközött. Az író nem élte túl a balesetet, a tragédiáról a korabeli sajtó is beszámolt.[1] Aszlányi Károly karrierje csúcsán hunyt el 30 éves korában.

Forrás:

[1] Autójával fának rohant és szörnyethalt Aszlányi Károly író. Felesége súlyosan megsérült. In.: 8 Órai Ujság, 1938. december 10. 7. old.

Kép forrása

X