Dankó József 70. születésnapjára

Április 28-án Dankó Józsefet köszöntjük hetvenedik születésnapja alkalmából.

Értékteremtő szakmai munkásságának köszönhetően rengeteg helyismereti publikáció született. Iskolaigazgatóként és alpolgármesterként is szerepet vállalt minden lakóhelyismereti projektben. Vetélkedőket szervezett Dorog és környéke iskolái számára. Mai napig is segíti a Helyi Értéktár Bizottság munkáját, amelynek eredményeként jelenleg 22 dorogi érték szerepel a megyei értéktárban. Dankó József életének állomásait, eredményeit igyekeztünk a teljesség igénye nélkül összefoglalni, megismertetni az olvasókkal.

Dankó József Dorogon született 1953-ban, középiskolai tanulmányait az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban végezte. 1977-ben tanító oklevelet szerzett az Esztergomi Tanítóképző Főiskolán, ezt követően majd egy évtizeden keresztül a Bajnai Általános Iskolában tanított. 1980-ban az egri Tanárképző Főiskolán magyar tanári diplomát szerzett, majd Szombathelyen történelemtanárként 1985-ben diplomázott. 1983-tól a Zrínyi iskola pedagógusa volt, részt vett az Értékközvetítő Pedagógia terjesztésében.

Az idén 35 éve működő civil szervezetnek, a Dorog Város Barátai Egyesületének egyik alapító tagja volt 1988-ban, majd később titkára, elnöke. Számos publikációja jelent meg az Új Forrás és a Limes című folyóiratokban, a megyei könyvtár évkönyveiben, a Dorogi Füzetek sorozatban. 2010-től a Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskola Általános Iskola tagintézmény vezetője volt nyugdíjazásáig, 2016-ig. 2014-2019 között Dorog oktatásáért felelős alpolgármesterként tevékenykedett. Munkatársa volt a Komárom-Esztergom megye településtörténeti kalauza című monográfiának, tanulmánnyal tisztelgett Zsolnai József előtt. Dorog Város Önkormányzata által évente megjelentetett könyvsorozat köteteinek író-szerkesztője és lektoraként szerepel. Alkotója volt a Dorogi sportpillanatok 1914-2014, továbbá A zene és Dorog, valamint a Gyógyszergyártók Dorogon és a Kovács Lajos emlékkönyv című kiadványoknak.

Szakmai eredményeiért számos kitüntetést kapott: 1994-ben Dorog város Pro Urbe díjjal tüntette ki, 1998-ban megosztott Pro Urbe díj részese volt, amelyet a Kincskereső hagyományőrző munkacsoport tagjaként kapott. 2016-ban Elismerő Emléklapot adományozott számára Dorog Város Képviselő-testülete, 2020-ban pedig Rauscher György-díjjal jutalmazták.

Legújabb tanulmányai a Dorogi Füzetek 60. számában olvashatóak, melyekben Kovács Lajosról, dr. Csiffáry Nándorról, Pick Józsefről, dr. Till Józsefről emlékezik meg.

Helyismereti kutató, pedagógusi, értékőrző és értékteremtő munkája előtt tisztelgünk 70. születésnapja alkalmából. Kívánjuk, hogy embersége, kedvessége és derűje a jövőben is kísérje tovább életében Őt, és maradjon köztünk sokáig! Boldog születésnapot kívánunk!

X