100 éve született Hám Kálmán

  1. szeptember 17-én született Hám Kálmán, aki idén ünnepelné századik születésnapját. Életéveit tekintve sajnos ennek a számnak csupán a töredéke jutott számára. A bányamentő mindössze 29 éves volt, mikor életét feláldozva küzdött tizenhét föld alatt rekedt bányász kijuttatásáért a szuhakállói mentőakcióban.

A bányaszerencsétlenség hetvenedik évfordulója alkalmából Szabó-Berghauer Zoltán intézményvezető ellátogatott Szuhakállóra, ahol bemutatta Hám Kálmán életéről szóló könyvét, az Éjszakában mi hordozzuk a fényt címmel. A szerző egy 2019-es interjúban az alábbiakat osztotta meg a kötet keletkezésével kapcsolatban: „Helytörténeti dokumentumok, korabeli újságcikkek és elbeszélések alapján rekonstruáltam egy valós történetet, szakmai segítséget kérve, fiktív elemekkel, párbeszédekkel színezve.” Hám Kálmán „egy hétköznapi hős, aki tette a dolgát, és belehalt. Aki köré nem építettek mítoszt…”. A könyvbemutató a szakmai értekezés mellett alkalmat adott a helyi emléktábla koszorúzására is. A felirat tartalmazza a baleset túlélőinek és áldozatainak névsorát, köztük Hám Kálmánét is.

szerző: Gábor Kitti

Hám Kálmánra emlékezünk

2022. december 22.

A mai napon városunk hősére, a 70 éve elhunyt Hám Kálmánra emlékezünk.
A bányamentő önfeláldozásának köszönhetően tizenhét bányász menekülhetett meg a vízbetörés okozta katasztrófától Szuhakállón, 1952. december 22-én.

Hám Kálmán személyének megismeréséhez Szabó-Berghauer Zoltán Az Éjszakában mi hordozzuk a Fényt című dokumentumregényét ajánljuk, mely 2019-ben jelent meg.

A tragédia hetvenedik évfordulója alkalmából, a Dorogi-medence honlapján olvashatjuk Szabó Gyula remek írását.

szerző: Gábor Kitti

2023. március 25-én Szuhakállón könyvbemutató kapcsán emlékezett a dorogi delegáció Hám Kálmánra. Dorog város honlapján Szabó-Berghauer Zoltán összefoglalóját olvashatják.

X